Kropiterapi logo-white

Er kæresten en manipulerende narcissist?

Vred manipulerende narcissist

Har du været så uheldig at forelske dig i en narcissist eller en psykopat? Siger din sunde fornuft dig, at jeres relation ikke er god for dig, og har du alligevel svært ved at bryde ud af relationen? Eller er din eks-kæreste, eks-mand, far eller chef narcissist eller psykopat? Så er dette skriv for dig!

​Narcissister eller psykopater er ofte nærmest professionelle i forførelsens kunst og i at få en kvinde med i seng og være helt dedikerede, trods al sund fornuft trækker i den modsatte retning.

​De er nemlig kun interesserede i deres egne følelser, lyster og selvfølelse, og de er fantastiske til at efterligne menneskelige følelser og i at manipulere med andre.

​De er fantastiske til overdrevne komplimenter, og du får gerne et kærlighedsbombardement hvis I er kærester. De tiljubler alt ved deres kvinde – i hvert tilfælde i idealiseringsfasen og indtil de har fanget dig i deres afhængighedsnet.

​De mestrer kunsten at performe og giver fantastisk sex. De gør alt for at gøre dig hooked. De bruger også andre manipuleringsredskaber som tavshed og jalousi. Vi skal gennemgå narcissismens og psykopatens unikke psykologiske profil og ikke mindst blive i stand til at gøre os fri af dem

Narcissister er selvoptagede mennesker og de findes i forskellige sværhedsgrader

Hvis du lever sammen med en narcissist, så er det tid til at være vågen, for konsekvenserne ved at leve uvidende under narcissistens magt kan sætte spor dybt inde i din sjæl. Den negative indflydelse er ofte kamufleret bag narcissistens manipulerende argumentation og derfor går der ofte mange år før omgivelserne bliver bevidste om den skadelig effekt.

​At tale om narcissisme i familien er desværre ofte tabu belagt og narcissisten vil altid benægte at have skadelige påvirkninger på deres mennesker. De er dygtige til at udstråle magt udadtil og lader sig sjældent påvirke af andre menneskers følelser og adfærd. Sandheden er, at bag deres hårde og perfekte facade, kæmper de selv med deres egen indre usikkerhed og tomhedsfølelse. Ydre anliggender som at have styr på f.eks.: bolig, madlavning, tøj, karriere, udseende, fysisk formåen og perfekt børneopdragelse er altoverskyggende for den narcissistiske person.

​I stedet for at stå ved deres egne følelser forsøger narcissister at lægge dem over på andre og give andre skylden for deres fejl, for derved selv at slippe af med følelsen. Narcissister sørger som regel for at arrangere tingene, så de får det, som de vil have det. En narcissistisk person føler sig speciel, ja ofte helt unik og at de selv har krav på at blive behandlet bedre end andre. De er dygtige til altid at være i centrum, og indser ikke selv, at de har svært ved at sætte sig ind i andres følelsesliv, fordi selvindsigt ikke eksisterer i narcissistens bevidsthed.

​Narcissisten kan udadtil virke charmerende, betagende og sjov og de er eksperter i at sætte sig selv i centrum, ofte laver de mange arrangementer, men som regel med det delikate formål, at de selv får opmærksomhed for aktiviteten. Narcissisten er overfladisk i deres relation til andre mennesker og har ingen rigtig tætte fortrolige venner, fordi narcissisten gemmer på egen indre usikkerhed. Med deres udspekulerede, men også aggressive manipulerende kontrol, får narcissisten omgivelserne til at rette sig ind efter deres ordre og tro på, at de har ret. Når folk omtales som narcissister, betyder det ikke, at de nødvendigvis er syge, men jo flere narcissistiske træk, des større negativ indflydelse har de på deres nærmeste. Hos en udtalt narcissistisk person, kan følgende tegn være mere eller mindre fremtrædende:

 • Narcissisten vil præsentere sig den perfekte kæreste i offentligheden, men privat er narcissisten manipulerende og kontrollerende.
 • Negligering, ignorering eller silent treatment bliver brugt i stor stil og foregår ofte over længere perioder, især hvis man har påpeget fejl hos narcissisten.
 • Hvis man trækker sig tilbage og ikke giver ham/hende den narcissistiske opmærksomhed de behøver, vil N fortælle andre, hvor forfærdelig man er. N laver historierne om, så det udadtil bliver til deres egen fordel.

Der eksisterer selvfølgelig forskellige grader af narcissisme, og dermed forskellig grader af negativ indflydelse på deres pårørende. Psykiatere er blevet mere fokuserede på emnet de senere år, da narcissisme vurderes værende en stigende adfærdstype. De sværeste typer har man i USA klassificeret som NPD = Narcissistic personality disorder, i Danmark går disse typer under personlighedsforstyrrelse af anden type.

Vred mand
vred mand

Behandling

Narcissister med svære narcissistiske anlæg lader sig desværre ikke behandle, fordi de er blottet for empati og selvindsigt. Narcissisme i mildere grader lader sig behandle med intensiv psykoterapi og mentalisering.

Konsekvenser for eventuelle børn af narcissister

En narcissistisk forælder kan enten være meget dominerende eller være helt fraværende. Begge disse narcissistiske typer besidder ingen evne til at udvise ægte empati. Kærligheden er forklædt i narcissistens egne behov og kontrol og barnet vil hige efter at performe, for at få anerkendelse og følelse af ægte kærlighed. Jo mere kontrol narcissisten har over deres børn, des bedre har narcissisten det og børnene lider, da deres indre følelser ikke får plads.

Barnets pleaser adfærd og trang til anerkendelse fra N, som ikke gengældes, forbliver en ond cirkel. Denne usunde relation danner grobund for, at barnet som voksen kan få svært ved at etablere naturlige forhold til andre, da de har lært at være underlagt N’s kontrol.

Hvis barnet ikke lærer at udtrykke egne behov og at stole på egne følelser og fornemmelser, er der risiko for, at barnet som voksen selv udvikler narcissistiske træk eller at de finder en partner med narcissistiske træk. Barnet har jo lært, at narcissisme er en acceptabel adfærd.

​Det er velkendt, at narcissister med flere børn sætter deres børn op mod hinanden, en ufølsom manipulations-metode for at sikre sig magten.

Narcissister gør det ene barn til ‘the Black Sheep’ og det andet barn til ‘the Golden Child’., hvilket skaber trekantsdrama og splitting.

​Nogle gange er man det foretrukne barn, andre gange er man ‘the Black Sheep’, dvs ude i kulden. For narcissisten er kontrol det altoverskyggende vigtige tema i relationer med andre. Men narcissisten ved det ikke selv og vil aldrig anerkende det. Narcissister er overbeviste om, at de selv er gode mennesker.

​Narcissister ved som regel bare bedre end alle andre. Og andres mening overruler narcissisten fuldstændig. Kontrollen går ud på at sikre, at narcissisten selv får den narcissistiske opmærksomhed og magt, som N har brug for og samtidig sørge for, at der ikke er nogle af familiens medlemmer, som kan alliere sig sammen mod narcissisten.

​Når man er i relation med en narcissist, er man enten inde i varmen eller ude i kulden. Dem der er inde i varmen, er bange for at komme ud i kulden og må smelte sammen og adlyde narcissisten, og de mærker dermed ikke sig selv, men mærker kun narcissistens magtfuldhed. Dem der er ude i kulden, vil som regel enten kæmpe hårdt for at komme ind i varmen eller afskære sig fra narcissisten og dennes allierede.

​Den narcissistiske forældre laver altså splitting mellem sine børn for at beholde magten.

Børnene udvikler kronisk dårlig samvittighed og de forsøger derfor at please narcissisten på mange forskellige måder, men opnår aldrig ægte anerkendelse. Børnene føler der er noget galt med dem og får en indre tvivl om de virkelig er elsket.

Det er afgørende, at barnet lærer at sige fra for narcissistens krav og kontrol. At leve med en narcissistisk forælder kræver, at man gennemskuer narcissistens manipulation og ser bagved, hvordan N’s hensigter, forklædt i ‘velmenende’ argumenter påvirker en destruktivt og ødelægger ens selvværd. Men barnet kan ikke gennemskue sin narcissistiske forældre, da børn er født til at tro på, at mor og far gør, er det rigtige.

​Derfor bør voksne omgivelser støtte barnets usikre følelser, når narcissisten handler uhensigtsmæssigt. Lyt til barnets følelser og giv dem tryghed i, at deres indre følelser er reelle.

​Børn af narcissistiske forældre lider ofte af angst, de bliver usikre på egne valg og formåen, fordi de vil gøre det rigtige ud fra hvad de tror den narcissistiske forældre ønsker. Barnet ender med ikke at kunne mærke sig selv og føler ikke de er dygtige til noget. Ofte udvikler barnet tomhedsfølelse og en perfektionistisk adfærd, især når de narcissistiske forældre er meget ind over barnets sager.

​Disse børn bliver også ofte usikre i forhold til jævnaldrende og har svært ved at indgå tætte relationer, ligesom de narcissistiske forældre.

​Derfor er det vigtigt, at man beskytter og støtter både børn af den narcissistiske forældres uhensigtsmæssige adfærd, der i de sværeste tilfælde medvirker psykisk svigt. Det er vigtigt disse børn får italesat deres følelser, drømme og ønsker.

​Børnene skal lære, at de ikke behøver ‘performe’ for at få opmærksomhed og kærlighed, men at er de er gode nok, som de er. Børnene skal også lære, at det er menneskeligt at fejle og at omgivelserne elsker dem uanset. En proces, der tager tid og kræver at barnet har en sund forældre/bedsteforældre, der kan rumme barnets frustrerede følelser uden narcissistens indgriben. Professionel rådgivning til partnere og pårørende kan være gavnlig i processen for at støtte børnenes sunde mentale udvikling.

For pårørende til en narcissist kan det være vigtigt at spotte deres adfærd og få øje på, hvordan de gaslighter dig og følge disse råd:

 • Forbliv trodsig
 • Acceptér, at du aldrig får en gaslighter til at tage ansvar for sine handlingerne
 • Acceptér, at du ikke kan tilføre ham logik og fornuft
 • Giv slip på tanken om, at det kan blive anderledes, at han kan forandre sig, at det bliver bedre osv
  – for ønsket gør, at du fortsat skal være i drama og tumult. Så du er nødt til at stoppe med at involvere dig og sæt dig selv i første række.
 • Skab en sund løsrivelsesproces, evt. i samarbejde med mig
 • Tag ansvar for dit forhold til narcissisten
 • Tillad dig selv at mærke hvor forfærdeligt han får dig tul at føle, og skab din identitet selv.

Prøv kropsterapi

Hvis du er i klørende på en narcissist, står jeg som kropsterapeut klar til via kropsterapi at hjælpe dig med at 1) stå stærkere i dig selv eller 2) at forlade narcissisten. Du er altid velkommen til at række ud til mig på 21 92 20 49 for en snak! Du er selvfølgelig også velkommen til at booke en tid i min klinik!

Del blogindlæg

Kropiterapi logo-white

Følg Kropiterapi

Tak for din tilmelding til min nyhedsliste - jeg lover ikke at spamme dig!

Sådan behandler jeg persondata >

CVR​: 41827173

©Kropiterapi 2021

'Susanne Strandbygaard'

Om mig

Mit navn er Susanne. Jeg er RAB-godkendt kropsterapeut uddannet på Totum. Jeg arbejder dybdegående med aku- og zonetryk/triggerpunkts-aktivering og løsner op for akkumulerede spændinger. Jeg åbner og aktiverer kroppens egne helbredende funktioner og hjælper dig til at opnå balance i krop og psyke.

RAB-godkendt behandler

Åbningstider

Mandag 08.00-20.00
Tirsdag 08.00-20.00
Onsdag 08.00-20.00
Torsdag 08.00-20.00
Fredag 08.00-20.00
Lørdag Efter aftale
Søndag Efter aftale

Adresse

Birmavej 23A, 2300 København S

Skriv til mig

Call Now Button